Снимка БулфотоИзвестно е в кой наш град са поскъпнали най-много жилищата

...
Снимка БулфотоИзвестно е в кой наш град са поскъпнали най-много жилищата
Коментари Харесай

София е на първо място по ръст на цените на жилищата у нас в края на 2020 г.

Снимка Булфото

Известно е в кой наш град са поскъпнали най-много жилищата през предходната година. Цените на жилищата в София са нарастнали с 8,6% на годишна база в края на предходната година, което трансформира столицата в водач по повишаване на жилищните парцели измежду огромните градове в България. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ) за четвъртото тримесечие на 2020 година

През третото тримесечие на предходната година цените на жилищата в София означиха същия ритъм на напредък от 8,6%. И през четвъртото тримесечие се резервира наклонността старите жилища в столицата да бележат по-бърз годишен скок от новите – надлежно 11,3% и 4,5%. Спрямо предходното тримесечие цените на жилищата в София са нарастнали с 2,1%, написа investor.bg.

Бургас се подрежда на второ място по растеж на цените на жилищата в градовете с над 120 хиляди поданици у нас с повишаване от 5,9% на годишна база. И в морския град старите жилища нарастват по-бързо от новите с годишен растеж от надлежно 7,9% и 3,4%, до момента в който на тримесечна база новите жилища даже поевтиняват с 0,2% по отношение на растеж от 2% при старите. За едно тримесечие цените на жилищата в Бургас са нарастнали с 1%.

В същото време във Варна цените понижават с 2,3% на годишна база, отбелязвайки трето следващо тримесечие на спад. В морската столица новите жилища поевтиняват повече от старите с намаляване от надлежно 3,1% и 1,8%. Спрямо третото тримесечие жилищата във Варна съумяват да запишат лек растеж от 0,4%, само че новото строителство още веднъж записва спад на цените от 1,6%, до момента в който при старите жилища е регистриран растеж от 1,5%.

В Пловдив цените на жилищата са записали по-умерен годишен растеж от 3,2%, като и тук той се дължи на повишаването на старите жилища с 6,3% на годишна база, до момента в който новите бележат спад на цените от 0,6%. За едно тримесечие цените на жилищата в Пловдив са нарастнали с 2,9%, което го трансформира в водач измежду огромните градове у нас по този индикатор.

В Стара Загора и Русе цените на жилищата са скочили надлежно с 5,2% и 4,9% на годишна база, като и в двата града старите жилища също нарастват по-бързо от новите. За тримесечие жилищата в Стара Загора са поскъпнали с 2,1%, макар че при новото строителство е регистриран спад от 1,4%. Минимален скок на тримесечна база отбелязва и Русе с 0,8%.

На национално равнище цените на жилищата са нарастнали с 5,4% на годишна база, като растежът се форсира по отношение на 4,8% през третото тримесечие. При остарялото строителство скокът е със 7,2%, до момента в който новите жилища са поскъпнали с 2,3%. Спрямо третото тримесечие жилищата у нас са повишили цената си с 1,7%, а остарялото строителство още веднъж нараства по-бързо от новото, написа " Флагман ".бг.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР